Навчання в умовах війни: готуємося до нового навчального року

 Навчання в умовах війни: готуємося до нового навчального року

Навчання в умовах війни: готуємося до нового навчального року

Сьогодні важко передбачити те, яким буде навчання в новому навчальному році – для одних закладів освіти воно продовжиться у дистанційній формі, для інших – в очній, на третіх чекає змішаний формат. Проте вже сьогодні варто готуватися до роботи восени, передбачивши всі три варіанти і застосовуючи максимальну гнучкість. То ж, як спланувати роботу в новому навчальному році, аби навчання в умовах війни було ефективним та результативним?

Не варто будувати довгострокових планів на кшталт підвищення кваліфікації в листопаді, екскурсії з учнями в грудні чи диктанту в жовтні, адже війна може перекреслити ці плани і внести свої корективи. Натомість потрібно планувати роботу максимально гнучко, аби будь-якої миті можна було перейти на дистанційне (очне, змішане) навчання.

Впорядкуйте навчальний контент: відео до тем, які вивчатимуться у новому навчальному році, інтерактивні вправи, тести, ігри, опитування, робочі аркуші та інші навчальні матеріали. Готуючись до нового навчального року також буде доречним продумати систему формувального оцінювання, враховуючи можливість переходу на онлайн навчання і навпаки. В ідеалі, цей контент має інтегруватися як в очне навчання, так і в дистанційне (змішане).

Сплануйте комунікацію з учнями, батьками та колегами. Вже влітку варто продумати те, яким чином ви будете спілкуватися, якщо потрібно буде перейти на дистанційне навчання (яку платформу використовуватимете, месенджери для швидкого спілкування та обміну файлами). Також варто підготувати пам’ятки для батьків та учнів щодо дій на випадок, якщо буде відсутній Інтернет чи мобільний зв’язок.

Опануйте нові цифрові інструменти, які стануть доречними незалежно від форми навчання у новому навчальному році, адже досить часто нові інструменти можуть більше зацікавити учнів, додатково вмотивувати, а ті, якими користувалися раніше – застаріти, погано працювати на учнівських пристроях в умовах низької швидкості інтернету тощо.

Продумайте способи комунікації з учнями, які тимчасово перебувають за кордоном, проте продовжують навчатися у вашому закладі освіти. Може статися так, що вони не зможуть вчасно приєднуватись до занять в синхронному режимі або ж навчатися очно. Для них варто обрати одну з моделей змішаного навчання та підібрати найбільш доречні цифрові інструменти співпраці, скласти орієнтовний графік консультацій.

Сплануйте підвищення кваліфікації на літні місяці, якщо вашим планом підвищення кваліфікації не передбачене навчання в закладі післядипломної освіти (розклад заходів якого затверджений на рік). Це дозволить вивільнити час на підготовку до занять протягом навчального року, який може бути досить непередбачуваним та складним, а також ефективно використати додатковий робочий час, що з’явився у зв’язку зі зменшенням тривалості відпустки. Дистанційна академія TeachHub пропонує широкий спектр дистанційних курсів для педагогів, й ми постійно оновлюємо їх та розробляємо нові. То ж, приєднуйтеся до нашої команди!

https://teach-hub.com/navchannia-v-umovakh-viyny-hotuiemosia-do-novoho-navchal-noho-roku/

Коментарі

Популярні публікації