Перехід на дистанційне навчання: відповіді на популярні питання

 Запровадження карантинних обмежень знову змушує заклади освіти переходити на дистанційне навчання, й попри те, що у вчителів вже є неабиякий досвід навчання на відстані, ще й досі залишаються питання, які потребують уваги. То ж, даємо відповіді на найпопулярніші з них.

1. Якими нормативними актами слід керуватися при організації навчання з використанням технологій дистанційного навчання?

Два ключових документи для закладів освіти:

2. Яку платформу дистанційного навчання обрати?

Заклад освіти на засіданні педагогічної ради має право обирати електронні освітні платформи, онлайн-сервіси та інструменти, за допомогою яких організовується освітній процес під час дистанційного навчання (жодного нав’язування “згори”!), але разом з тим, кожен педагог може обирати ті засоби та інструменти, які підходять саме йому та його учням (частина 5, розділ І  Положення).

3. Чи всі уроки мають бути в режимі онлайн (синхронному режимі)?

Педагогічні працівники самостійно визначають режим (синхронний чи асинхронний) проведення окремих навчальних занять. У синхронному режимі організовується не менше 30% навчального часу, передбаченого освітньою програмою закладу, решта навчального часу організовується в асинхронному режимі (абзац 2, частина 7, розділ І Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної освіти).

4. Скільки має тривати онлайн-урок?

У Санітарному регламенті зазначено, скільки часу діти різного віку можуть безперервно працювати з технічними засобами під час уроку, щоб не завдавати шкоди здоров’ю. Це стосується й онлайн-уроків:

  • для учнів 1 класів — не більше 10 хвилин;
  • для учнів 2 — 4 класів — не більше 15 хвилин;
  • для учнів 5 — 7 класів — не більше 20 хвилин;
  • для учнів 8 — 9 класів — 20 — 25 хвилин.

5. Як оцінювати учнів під час дистанційного навчання? 

Оцінювання результатів навчання учнів може здійснюватися очно або дистанційно, в синхронному або асинхронному режимі з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, зокрема, відеоконференцзв’язку та має здійснюватися з дотриманням вимог академічної доброчесності (абзаци 2-3, частина 8 розділу І Положеннялист МОН від 02.11.2020 № 1/9-609 Щодо організації дистанційного навчання). Результати оцінювання мають фіксуватися в класних журналах (електронних або друкованих).

Формувальне, поточне та підсумкове оцінювання результатів навчання, вибір форм, змісту та способу оцінювання здійснюють педагогічні працівники закладу освіти. Заклад освіти має право визначити власні підходи до контролю та оцінювання результатів навчання учнів, а також визначити терміни проведення та оцінювання підсумкових контрольних робіт для учнів, які не мали технічної змоги пройти онлайн-навчання та оцінювання (Методичні рекомендації МОН щодо організації дистанційного навчання).

Також заклади освіти можуть використовувати окремі, актуальні наразі, рекомендації щодо організації оцінювання в умовах дистанційного навчання, надані листом МОН від 16.04.2020 №1/9-213 «Щодо проведення підсумкового оцінювання та організованого завершення 2019-2020 навчального року».

6. Що робити, якщо у вчителя немає необхідного обладнання для організації дистанційного навчання?

Відповідно до Положення, засновник закладу освіти має організувати системо-технічне забезпечення дистанційного навчання в закладі освіти (пункт 2, розділ ІV Положення), а керівник закладу у межах його повноважень може  приймати рішення про надання педагогічним працівникам персональних комп’ютерів у тимчасове користування (пункт 12 розділу І Положення).

Таке рішення може прийматися, якщо карантин або інші надзвичайні обставини унеможливлюють відвідування закладу освіти і педагогічний працівник не може використовувати для організації дистанційного навчання системотехнічне забезпечення закладу освіти і водночас у нього відсутня власна комп’ютерна техніка (лист МОН від 02.11.2020 № 1/9-609 Щодо організації дистанційного навчання).

7. Як бути, якщо учень не відвідує заняття, а батьки не реагують на звернення вчителя?

Якщо під час дистанційного навчання батьки не виконують свої обов’язки щодо забезпечення здобуття дитиною освіти протягом 10 днів, заклад освіти інформує про це відповідну службу у справах дітей.


©https://teach-hub.com/

Коментарі

Популярні публікації