Формувальне оцінювання в середніх класах: найефективніші прийоми

 Формувальне оцінювання в середніх класах: найефективніші прийоми


Формувальне оцінювання вже дуже скоро прийде в п’яті класи Нової української школи, й вчителям варто поміркувати над тим, як краще впроваджувати його ідеї саме з цією віковою категорією учнів.

Нагадаємо, що формувальне оцінювання здійснюється в процесі навчання, не передбачає виставляння оцінок і необхідне для того, щоб з’ясувати, чи успішно учні опановують новий матеріал, а також визначити, як необхідно будувати процес навчання в подальшому. Іншими словами, формувальне оцінювання формує освітній процес та дозволяє побудувати індивідуальну освітню траєкторію учня. Ось найпростіші способи здійснити формувальне оцінювання в середніх класах на уроці та визначити навчальний поступ учнів.

Кольорові кубики. Їх використовує кожен учень (три кубики на парті: червоний, жовтий і зелений) задля того, аби показати вчителю те, як він розуміє матеріал. На початку уроку зелений кубик знаходиться на вершині, але якщо учень не встигає за вчителем, жовтий кубик опиняється нагорі. Якщо у дітей з’являються запитання, вони ставлять червоний кубик зверху. Так учні вчаться нести відповідальність за власне навчання, здійснювати самооцінювання, не відволікатися від навчального матеріалу й бути уважними. Підсилити ефект від використання кольорових кубиків можна, якщо запропонувати учням, у яких вгорі знаходиться зелений кубик, допомогти тим, у кого червоний.

Картки AБВГ. Вчитель попередньо роздає кожному учневі картки з літерами АБВГД…, якими діти пізніше «голосуватимуть» – даватимуть відповіді на запитання, що мають декілька варіантів. Наприклад, 12 X 12=? а)148 б)144 в)124 г)122. Як варіант, вчитель може використовувати дві картки – «так» або «ні», а картки можна заламінувати.

Знайди свої помилки. Хороший спосіб навчити учнів знаходити власні помилки. Наприклад, після виконання учнями тесту вчитель не повідомляє, де дитина помилилася, а вказує на кількість помилок або відмічає «галочкою» місце, де є помилка. Завдання дитини – знайти свою помилку (правильно розв’язати), яке можна виконувати як в класі, так і вдома.

Заголовок інтернет-статті. Учням пропонується створити заголовок для інтернет-статті про тему, яку вони зараз вивчають, й цей заголовок має бути таким, щоб читачам захотілося відкрити статтю, він відображав зміст теми, був лаконічним тощо. Такий прийом найкраще використовувати наприкінці вивчення теми чи уроку, й він дає вчителю уявлення про те, наскільки учні зрозуміли нову тему  й готові використовувати нові знання. Ідеї учнів варто записувати на дошці, ватмані або спільній онлайновій дошці, а потім проголосувати за найбільш вдалий заголовок.

3-2-1. Варіантів цього прийому формувального оцінювання декілька, проте їх об’єднує кількість запитань (відповідей, речень ідей тощо), які діти повинні назвати.

Наприклад, назвати:

  • 3 речі, які ви дізналися під час уроку;
  • 2 речі, які найбільше зацікавили;
  • 1 запитання, яке у вас є.

або

  • 3 відмінності між ___;
  • 2 наслідки (властивості, ознаки) з__;
  • 1 запитання, яке у вас є.

або

  • 3 ключові слова;
  • 2 нові ідеї;
  • 1 річ, над якою ще слід подумати.
©https://teach-hub.com/

Коментарі

Популярні публікації