Робота учнів в команді. Як оцінити співпрацю?

 Робота учнів в команді. Як оцінити співпрацю?


Групові форми роботи на уроці є ефективними, адже працюючи в команді, учні вчаться дослухатися до думки інших, у них формуються навички дискутувати, спілкуватися та співпрацювати, а дискусії малими групами стимулюють роботу в команді, розвивають почуття терпимості та поваги до думки інших. Ще однією важливою перевагою групової роботи є безпека невеликої групи, де кожний не надто вразливий на критику чи незгоду думок, і саме завдяки цьому в учнів зростає мотивація.

Проте досить часто вчителі зіштовхуються з проблемою, коли не всі діти беруть активну участь в обговореннях чи вирішенні задач, що постають перед групою, й одним із ефективних способів вирішення цієї проблеми є оцінювання співпраці учнів в команді. Як ефективно це зробити?

  • Розробіть чек-лист з критеріями, що дозволяють зробити групову роботу продуктивною. Окрім оцінювання, він допомагатиме учням правильно планувати спільну роботу. Чек-лист може бути як з балами, так і без них, проте є важливим те, що дитина повинна бачити його ще до початку роботи в групі.
  • Враховуйте активність кожного учня – участь в дискусіях, висловлення нових пропозицій вирішення проблем тощо.
  • Оцінюйте вміння слухати та дослухатися до думок інших членів команди, адже саме це дозволяє команді досягти успіху.
  • Конструктивна критика та конструктивний зворотній зв’язок характеризує продуктивну співпрацю учнів в команді, тому враховуйте це при розробці критеріїв.
  • Віднімайте бали за пасивність, перебивання інших, недотримання правил тощо (якщо передбачене оцінювання з балами).
  • Автоматизуйте роботу, створивши чек-лист для учнів в електронному вигляді – з допомогою додатків Google-формиСписок справGoogle Keep тощо.
  • Використовуйте звичні цифрові інструменти оцінювання – на кшталт Kahoot (приклад чек-листа, який варто використовувати в режимі Assign), WordWall та інших.
©https://teach-hub.com/

Коментарі

Популярні публікації